ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У склопу актуелног циклуса радионица Омбудсмана за дјецу „О твојим правима у твојој школи", замјеница омбудсмана Јованка Вуковић посјетила је данас Економску школу у Бијељини.

У разговору с директором школе сазнали смо да Економска школа у Бијељини  датира од 1959. године и да броји 610 ученика. Проблем насиља у школи озбиљно схватају и раде значајно на његовој превенцији, заједно са ученицима и родитељима. Директор је напоменуо да школа има Координационо тијело за борбу против насиља, школског полицајца, а на иницијативу Савјета родитеља постављен  је и  видео надзор. У разговору је апострофирао и значај рада Савјета ученика ове школе, који је препознатљив по организовању хуманитарних активности и радионица с циљем борбе против дискриминације.

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?"одржана је са члановима Савјета ученика. Било је задовољство размијенити теоријске спознаје и њихова искуства у вези са проблемом насиља над  дјецом и младима. Свакако је било занимљиво чути и њихове аутентичне приједлоге како у конкретној ситуацији разријешити проблем вршњачког насиља.

Посебан утисак је чињеница да су ови млади људи препознали велики значај породице и њеног утицаја на дјецу, који виде као један од  узрока појаве насиља над дјецом, али и као вид  корјенитог рјешења.