ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Посјетом представника Омбудсмана за дјецу из канцеларије Добој Основној школи „Шамац" у Шамцу, настављене су активности из програма  „О твојим правима у твојој школи".

Том приликом одржан је састанак са директором школе и школским педагогом, о раду школе и активностима које се у школи редовно прововоде с циљем заштите дјеце од насиља.  Наглашена је потреба превентивног дјеловања и рада са дјецом и у нижим разредима, али и са њиховим родитељима ради спречавања ове појаве.

У радном дијелу посјете са ђацима другог одјељења осмог разреда одржана је радионица „Да ли знамо шта је насиље?", на којој су дјеца показала добро познавање материје, али и велику заинтересованост за тему, због чега је рад са групом посебно заитересоване дјеце био продужен. Интересантан им је био разговор о Институцији, начину рада и поступања у појединим случајевима. Ученици су отворено причали и износили своја запажања и искуства у случајевима вршњачког вербалног насиља за које су истакли да се дешава и у њиховој средини. Сматрају да, пошто живе у мањој средини и међусобно се познају, насиља готово и нема. Наводили су и примјере сукоба који настану у жару игре или спопртских такмичења, што не сматрају класичним обликом насиља. Много њих је истакло да би се, у сличају да су жртве насиља, за помоћ обратили породици, а потом и особљу у школи, па и другим установама.

На крају су изразили задовољство што су били одабрани да учествују у оваквој радионици, уз жељу да се поново сусретнемо.