ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

У наставку активности „О твојим правима у твојој школи", данас је замјеница омбудсмана за дјецу мр Јованка Вуковић, посјетила Основну школу „Меша Селимовић" у Јањи надомак Бијељине.

Разговарала је са директорицом школе Милицом Перковић и члановима стручног тима школе за насиље-педагогом и психологом о стању у школи и проблемима с којима се сусрећу у раду. У разговору су истакли  да је „Меша Селимовић", школа мјешовитог националног састава, да броји укупно 921-ог ученика, има пет подручних одјељења, од којих је једно у избјегличком насељу Ново насеље Јања. Сем тога школа има и одјељење за дјецу са сметњама у развоју, са којима ради дефектолог. Наставу на инклузивном принципу похађа  14 ученика са посебним потребама, једно дијете има персоналног асистента. Директорица школе, је и предсједница Актива директора основних школа града Бијељина, па је договорено да замјеница омбудсмана присуствује првом наредном састанку Актива на коме би се разговарало о актуелним проблемима основношколског образовања у регији Бијељина.

У другом дијелу посјете са ученицима VIII1 разреда организована је едукативна радионица „Да ли знамо шта је насиље?". Разговарало се о разним врстама насиља, а ученици су показали посебно интересовање за теме вршњачког и насиља на интернету. Као прве особе којима би се обратили у случају  било којег облика насиља су углавном препознали родитеље.

Занимљиво је да се послије сваке радионице до сада наметао закључак да је и малишанима и нама  један школски час недовољан за ову врсту рада и разговора.