ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије Добој, током  овогодишње Дјечије недјеље посјетио је модрички центар за социјални рад и са запосленим у Служби за дјечију заштиту разговарао о текућим питањима и могућностима унапређења положаја дјеце у социјално угроженим породицама.

Након Центра за социјални рад посјетио је ОШ „Сутјеска". С директорицом школе разговарао је о манифестацији и  значају обиљежавања Дјечије недјеље, као и о активностима и сарадњи ове школске установе са Институцијом омбудсмана за дјецу.

У другом дијелу посјете школи, одржана је радионица са ђацима првог одјељења осмог разреда, која је била посвећена Дјечијој недјељи. Разговарало се и на тему „Да ли знамо шта је насиље?", за коју су се сви сложили да је нажалост, често актуелна и да је због тога о насиљу потребно стално разговарти. Највише пажње дјеца су посветила појави вршњачког вербалног малтретирања и насиља, а кроз разговор су истакли да је та врста насиља веома честа појава. Показали су спремност да се обрате за помоћ у случају да запазе да је неко из њихове средине или они сами жртве насиља.

На крају су истакли да им је овакав начин рада био веома занимљив и користан и да би радионицу радо поновили.