ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У оквиру обиљежавања Дјечије недјеље, у организацији Омбудсмана за дјецу, у Бањалуци је одржан округли сто под називом „Право на предшколско образовање и васпитање у Републици Српској", с циљем да се кроз преглед резултата истраживања којим су обухваћене предшколске установе у Републици Српској из приватног и јавног сектора, утврди реално стање у предшколском васпитању и образовању.

У раду округлог стола учествовали су представници ресорних министарстава, Републичког педагошког завода, просвјетне иснпекције, представници предшколских установа из приватног и јавног сектора, представници градске управе Града Бања Лука, Дома Рада Врањешевић, Центра за образовање, васпитање и рехабилитацију слуха и говора.

Анализирано је домаће законодавство и усклађеност са међународним стандардима у области предшколског васпитања и образовања, као и примјена прописа који се односе на предшколско васпитање и образовање.

Послије бројних дискусија, заједнички је закључак да би сви субјекти дјечије заштите требали да раде на стварању услова који би омогућили да што већи број дјеце буде обухваћен предшколским образовањем и васпитањем и да му сва дјеца имају приступ под једнаким условима.