ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Првог дана обиљежавања манифестације „Дјечија недjеља" у Републици Српској, замјеницa oмбудсмана за дјецу Јованка Вуковић, на позив Центра за социјални рад Бијељина, посјетила је малишане у  Дневном центру за дјецу у ризику. Том приликом се у разговору са малишанима и запосленим  упознала са начином рада и услугама које се пружају дјеци циљних категорија у изузетно добрим условима.

Након тога посјетила је Основну школу „Ћирило и Методије" у селу Главичице код Бијељине. Школско двориште и сама школу остављају утисак уређености и чистоће. Двориште је пуно цвијећа, а унутрашњост школе је оплемењена дјечијим радовима из разних секција. Школа има и „учионицу у природи" у којој се одвијају часови биологије гдје се дјеца упознају са биљкама, сами их саде и његују. У разговору са директорицом школе сазнали смо да школа броји 245 ученика и да имају једно подручно одјељење у селу Бањице. Нема значајнијих проблема са ученицима, задовољна је функционисањем наставног процеса, али је забрињавајући драстичан пад броја ученика у овој школи из године у годину.

У другом дијелу посјете са ученицима V3 разреда организована је едукативна радионица „О твојим правима у твојој школи". Разговарало се о дјечијим правима, колико дјеца о њима знају и у том контексту се отворила тему „Да ли знамо шта је насиље? Малишани су били заинтересовани за разговор и активно су учествовали; свако је хтио нешто рећи. Исказали су посебно интересовање за физичко насиље и насиље на интернету. На начин примјерен њиховом узрасту, упознати су са протоколима у случају насиља и како треба да поступају. Већина се изјаснила да би се у случају насиља прво обратили родитељима, али и директорици школе.

Радионица им се свидјела и испратили су нас са поруком „дођите  поновно код нас да се дружимо и причамо."