ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Овогодишњи циклус активности „О твојим правима у твојој школи" представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије Добој почео је посјетом Основној школи „Обудовац" у Обудовцу која баштини дугу традицију образовања дјеце у том крају, с обзиром на чињеницу да је основана давне 1832. године.

Посјета школи започела је састанком са директорицом и педагогицом школе с којима се разговарало о раду школе, реализацији Наставног плана и програма и школских и ваншколских активности које се одвијају у школи, са посебним нагласком на активности које су усмјерене на превенцију насиља. Истакнута је потреба сталног рада са дјецом на упознавању са насиљем, његовим облицима и превенцијом, али и рада усмјереног на породицу. Наглашена је васпитна улога породице и „оног што дијете носи из породице", али и потреба да се у школи, поред образовне, појача и васпитна улога школе.

У другом дијелу посјете, одржана је радионицу на тему „Да ли знамо шта је насиље?" са групом ђака - представника Савјета ученика и представника одјељења-координатори за безбједност ученика, које је формирано у оквиру програма „Брига за дјецу". Дјеца су  упозната са Институцијом омбудсмана и начином њеног рада, за коју су искрено признали да први пута чују, а активним учешћем у раду су показали да их тема о насиљу и посљедицама које насиље може оставити веома интересује. Са великим занимањем су учествовали у раду, показали су да знају да уоче неке посљедице насиља, а посебно им је био  занимљив разговор о томе коме и како да  се обрате и пријаве уочени случај насиља.

Сложили су се да је корисно све што су чули и сазнали и да би вољели да поново присуствују оваквим радионицама.