ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У оквиру редовних активности „О твојим правима у твојој школи" представница Омбудсмана за дјецу данас је посјетила ОШ „Вук Караџић" у Требињу

Том приликом разговарала је са директором школе о Наставном плану и програму, те редовним активностима које управа школе проводи у остваривању права дјетета на образовање и заштиту дјеце од свих облика насиља.

Школу тренутно похађа 811 ученика, а према рјечима директора број уписане дјеце у текућу школску годину адекватан је броју ученика који завршавају основни образовни процес. Посебно је нагласио да се ученици школе истичу у наставним и ваннаставним активностима, те да је поносан на ученицу која је освојила прво мјесто на свјетском такмичењу у познавању француског језика. У школи се води брига о дјеци са потешкоћама у развоју; за ученика VI разреда с аутизмом, школа је обезбиједила асистента у настави.

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?" организована је у једном одјељењу VIII-ог разреда. Циљ радионице је превенција насиља над дјецом, па се ученицима разговарало на теме заштите од насиља, врстама насиља и његовим карактеристикама и како препознати дијете које је евентуално жртва било ког облика насилног понашања према њему. Ученицима су представљене и основне одредбе Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце.

За сваку похвалу је чињеница да су дјеца расположена за разговор о овој теми, јер како кажу, треба да су информисани о свему што их се тиче, а посебно радује чињеница да у својој средини нису запазили насиље над дјецом.