ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Посјетом замјенице омбудсмана за дјецу Јованке Вуковић Основној школи „Јован Дучић" у Бијељини, започеле су активности „О твојим правима у твојој школи".

У првом дијелу посјете организован је састанак са директором и стручним тимом школе на коме се разговарало управо на тему насиља над дјецом, актуелним проблемима и начинима рјешавања тих проблема у овој школи.

Основна школа „Јован Дучић" је градска школа у Бијељини, која са два подручна одјељења у Патковачи и Пучилима, има укупно 1154 ученика. У разговору је као значајан проблем истакнута употреба мобилних телефона током наставе и боравка ученика у школи, што је често узрок и конфликата и злоупотребе. У циљу превазилажења тог проблема, планирају да у сарадњи са Савјетом родитеља школе, покрену иницијативу да ученици не доносе у школу мобилне телефоне. У школи функционише тим за борбу против насиља, у чијем саставу су поред представника школе и представници Центра за социјални рад и Центра јавне безбједности Бијељина.

У другом дијелу посјете, са ученицима VI-3 разреда, на часу одјељенске заједнице, организована је едукативна радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?". Малишани су показали интересовања за тему, активно учествовали и постављали питања. Посебно су били посвећени раду у групама, гдје су сами дочарали поједине врсте насиља кроз улоге насилника и жртве, а потом и како рјешити проблем и коме се обратити за помоћ.

Најзначајнији исход радионице је свакако чињеница да су ученици спознали коме се требају обратити за помоћ и да се насиље не рјешава насиљем.