ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

 22. годишња конференција ЕНОЦ-а на тему „Ментално здравље дјеце: добробит и права дјетета" одржана је од 19. до 21. септембра 2018. године у Паризу. Домаћин конференције је била канцеларија француског Заштитника права, коју је представљала г-ђа Geneviеve Avenard, замјеник заштитника за дјецу.

Програм конференције започео је презентацијом међународних, европских и националних стандарда, пракси  и искустава на тему менталног здравља дјеце, као и представљањем најновијих активности, изазова и проблема са којима се сусрећу чланова ЕНОЦ-а.

Други дан конференције започео је презентацијом младих савјетника ЕНYА о резултатима  активности на тему „Говоримо о менталном здрављу дјеце" и теренским посјетама учесника конференције центру за тинејџере, центру за рану медицинско-социјалну интервенцију, пријемном центру за малољетнике без пратње и центру за аутизам.

Задњи дан конференције био је посвећен Генералној скупштини ЕНОЦ-а, на којој је изабрано ново руководство ЕНОЦ-а, утврђени приоритети Мреже омбудсмана за сљедећу годину, и представљена је нова тема за наредну годину, која ће се бавити дигиталним правима дјеце. На скупштини је усвојена и Изјава ЕНОЦ за 2018. годину под називом „Ментално здравље дјеце".

Конференцији су присуствовали омбудсмани већине земаља чланица ЕНОЦ-а, као и омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић са сарадницом.