ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

С обзиром да се приближавају октобарски избори и да 07.09.2018. године званично започиње предизборна кампања, Омбудсман за дјецу подсјећа да УН Конвенција о правима дјетета јасно обавезује да сви субјекти морају све своје активности које се тичу дјеце и у које су укључена дјеца спроводити искључиво у најбољем интересу дјеце, па тако и током одржавања избора као једног од најважнијег стуба демократског друштва.

Омбудсман за дјецу упозорава јавност, а нарочито политичке субјекте и медије да је непримјерено свако искориштавање дјеце у политичке сврхе јер се на тај начин грубо повређују права дјеце чија заштита треба да буде примарни циљ и одговорност свих нас. Веома је важно да сви субјекти који на било који начин учествују у изборима, а нарочито током предизборних активности покажу својим примјером властиту одговорност и према друштву у цјелини и према појединцу, а посебно према дјеци. Недопустива је било каква злоупотреба дјеце, па и злоупотреба у предизборним активностима.

Омбудсман за дјецу позива све политичке странке и кандидате да добробит дјеце буде у фокусу њихових програма с циљем да се дјеци пружи подстицајно окружење како би се сва дјеца развијала до пуног потенцијала и израсла у креативне и одговорне чланове нашег друштва. Сви ми сносимо свој дио одговорности да дјеци својим примјером покажемо правилан пут ка свијету одраслих.   Драгица Радовић, омбудсман за дјецу