DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Školsko zvono će u svim osnovnim i srednjim školama 3. septembra oglasiti početak nove školske godine.

Učenici sa nestrpljenjem očekuju početak nove školske godine, raduju se susretu s drugovima, nastavnicima i brinu da li će odgovoriti izazovima koje novi razred postavlja pred njih.

Novoj školskoj godini posebno se raduju oni najmlađi, koji će prvi put sjesti u školske klupe. To je poseban dan i za njih i za cijelu porodicu. Ponosni na novi početak,  raduju se prvoj učiteljeljici, novim drugovima, puni su očekivanja i trebaju podršku i roditelja i učitelja, da njihov prvi susret sa školom na najbolji način obilježi novi i najljepši period u njihovom odrastanju. Na svim zaposlenim u obrazovnom sistemu je obaveza da učine maksimalno moguće da se svako dijete u školi osjeća jednako prihvaćenim i jednako vrijednim, da zna da ima podršku i da je uspjeh u školi samo rezultat marljivog rada,  da razvije životne vještine, sposobnosti učenja, samopoštovanje i samopouzdanje, jer škola je, pored toga što je obrazovna, i vaspitna ustanova koja ima izuzetno važnu ulogu u socio-emocionalnom razvoju djeteta. Posebno je važan partnerski odnos roditelja i škole, koji se zasniva na stalnoj saradnji, međusobnom uvažavanju i povjerenju, koji doprinosi uspjehu svakog učenika, koji osnažuje i podstiče dijete i koji je odgovor na potrebe djece i njihov najbolji interes. 

Djeci, roditeljima i svim zaposlenim u vaspitno-obrazovnim ustanovama želim sretan početak nove školske godine i da svaki dan u školskoj godini prati radost prvog školskog dana. 

Ombudsman za djecu 

Dragica Radović