ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Новоотворена канцеларија Омбудсмана за дјецу РС у Бијељини функционише непуна три мјесеца и њен рад је већ препознат у локалној заједници. Активности канцеларије су значајно пропраћене од стране медија, што је допринијело промоцији Институције и бољој информисаности грађана. Поред редовног рада по жалбама и притужбама грађанa, који сада имају услове да се Омбудсману за дјецу обраћају у свом граду, успостављена је директна сарадња са институцијама и организацијама на подручју Града Бијељина, у чијем фокусу дјеловања су дјеца и породице са дјецом.

Замјеница омбудсмана за дјецу РС, мр Јованка Вуковић посјетила је Центар за социјални рад Бијељина и разговарала са директором о проблемима из области породично-правне заштите, социјалне и дјечије заштите и унапређењу даље сарадње.

Посјетила је два највећа дјечија вртића, ЈПУ „Чика Јова Змај" и Дјечији вртић „ Драган и Зоран" (приватна установа)  гдје је са директорима и запосленима разговарала о раду ових установа. Увјерила се у квалитетне услове смјештаја и бриге о малишанима у овим вртићима. Констатован је проблем недовољних капацитета у предшколским установама и потреба да се у циљу већег обухвата дјеце ови капацитети у Бијељини прошире.

Са извршним директором Удружења грађана за образовање Рома „Отахарин" поред  осталог, разговарано је о проблему просјачења малољетне дјеце ромске националности и договорена је даља сарадња на унапређењу положаја ове дјеце у области образовања.

Одржан је састанак са представником Канцеларије за националне мањине, која једина у БиХ ради у склопу Градске управе Бијељина, и разговарало се о моделима едукације дјеце и младих о његовању добрих мећуетничих односа и недискриминације.

Посјета Центру за пружање бесплатне правне помоћи у Бијељини била је прилика за размјену  мишљења и искустава у раду и договорена је даља сарадња у сврху синхронизованог дјеловања када су у питању исти предмети.

Сет радних састанака завршио се посјетом Центру јавне безбједности Бијељина. Са начелником Центра разговарало се о актуелним проблемима у областима малољетничке делинквенције, насиља у породици и над дјецом, вршњачком насиљу, наркоманији, као и о актуелној проблематици дјеце миграната. Договорена је ближа сарадња у смислу превентивног, заједничког дјеловања канцеларије Омбудсмана за дјецу РС у Бијељини и Центра јавне безбједности Бијељина.

Са почетком школске године канцеларија Омбудсмана за дјецу у Бијељини, поред редовних активности планира посјете основним и средњим школама на подручју града.