ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Међународни дан недужне дјеце жртава насиља обиљежава се 4. јуна сваке године, још од 1983. године, када га је прогласила Генерална Скупштина Уједињених нација, са циљем подизања свијести јавности  о проблемима дјеце широм свијета који су жртве физичког, менталног и емоционалног злостављања.  Обиљежавање овог дана такође наглашава важност заштите права дјеце и међународне борбе против насиља над дјецом.

УН Конвенција о правима дјетета најважнији је правни оквир за заштиту дјеце, која обавезује државе чланице да предузму све одговарајуће мјере како би заштитили дијете од свих облика насиља, те обезбиједили правни оквир за поштовање људског достојанства дјетета, физичког и психичког интегритета, јер  је остваривање ових права дјетета кључно за остваривање свих других права дјетета.

Представница Омбудсмана за дјецу ће данас, тим поводом, у Бањој Луци присуствовати заједничкој сједници Савјета за дјецу Републике Српске, Савјета за сузбијање насиља у породици и породичној заједници  под називом „Нико не смије да толерише насиље над дјецом", коју организује Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске. Тема заједничке сједнице биће унапријеђење програма превенције и поступања надлежних институција и установа у случајевима насиља над дјецом, а у циљу сузбијања и спречавања понављања насиља.

Данас ће и у Основној  школи „Свети Сава" у Бањој Луци бити одржана манифестација поводом обиљежавања Међународног дана недужне дјеце жртава насиља, којој ће пристуствовати и омбудсман за дјецу Драгица Радовић.