ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У организацији Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ, уз подршку Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, у Бихаћу  је одржана Четврта годишња конференција о стању људских права у Босни и Херцеговини, у чијем раду су учествовали представници огана законодавне и извршне власти БиХ, ентитета, међународних институција које дјелују у БиХ и невладиних организација.

Учеснике су поздравили предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ  Борислав Бојић,  шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, амбасадор Bruce G. Berton и шеф Вијећа Европе у БиХ, амбасадор Драхослав Штефанек.

Први дан Конференције разговарало се о напретку у реализацији закључака са претходних конференција и новим изазовима на путу остваривања људских права и слобода, док је други дан  рада Конференције  био посвећен тренутном стању прихвата избјеглица и миграната у БиХ и  капацитетима које БиХ има за смјештај и пружање помоћи избјеглицама и мигрантима. Присутни су упознати и с информацијом о најновијим дешавањима у области људских права у БиХ с аспекта прихвата миграната и избјеглица, те проблемима с којима је наша земља суочена због недовољних смјештајних, техничких, кадровских и финансијских капацитета у центрима за мигранте и азиланте, непостојању конкретне стратегије при реализацији прихвата и збрињавања избјеглица и миграната, те неодговарајуће инфраструктуре на граничним пријелазима.