ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Једанаеста по реду Недјеља имунизације обиљежава се и ове године у Републици Српској и цијелом свијету и представља прилику за промовисање значаја вакцинације и подсјећање на добробит коју она представља за јавно здравље.

Свјетска здравствена организација је покренула иницијативу за организовање Недјеље имунизације у октобру 2005. године са идејом да се пажња опште јавности и здравствених радника усмјери на значај имунизације као најефективније и најефикасније мјере примарне превенције.

Европска недјеља имунизације у 2018. години ће се фокусирати на имунизацију као индивидуално право, те на заједничку одговорност да се побољша обухват имунизацијом и да се постигне даљи напредак ка глобалним циљевима одрживог развоја. Уз слоган „Спријечити, заштитити, вакцинисати!" Европска недјеља имунизације ће бити обиљежена од 23. до 29. априла 2018. године. Циљ кампање је да се повећа обухват дјеце вакцинацијом, подизањем свијести о значају имунизације међу родитељима и старатељима, здравственим радницима, доносиоцима одлука и медијима.

Такође, Свјетска недјеља имунизације, која се обиљажава ове године под слоганом  „Заштићени заједно, вакцине дјелују!", у периоду од 24. до 30. априла 2018. године, шаље поруку о циљу овогодишње кампање, да се подстакне веће ангажовање за имунизацију широм свијета, са посебним освртом на улогу коју свако може да оствари у овим напорима, почевши од донатора па до појединаца. У оквиру кампање Свјетске недјеље имунизације, активности ће бити усмјерене ка:

· наглашавању важности имунизације и проблема због недовољног глобалног обухвата вакцинацијом,

· наглашавању значаја вакцинације и улагања у програме вакцинације,

· истицању начина на који сви - од донатора до појединаца - могу и морају допринијети унапријеђењу вакцинације.

У Републици Српској, имунизација се обавља у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године, Законом о заштити становништва од заразних болести и Правилником о имунизацији и хемопрофилакси против заразних болести и сл. Програмом мјера за спречавање и сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести за подручје Републике Српске за 2018. годину дефинисан је календар обавезне вакцинације дјеце и омладине, која је бесплатна за сву дјецу и омладину која јој подлијежу.