ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Међународни дан дјеце укључене у живот и рад на улици установљен је 2011. године од стране Конзорцијума за дјецу улице, и од тада се обиљежава сваког 12.априла.

Просјачење је један од најтежих облика економске експлоатације дјеце, јер су дјеца која просјаче непосредно изложена ситуацијама које угрожавају и њихов живот, а дјеца која живе и раде на улици су жртве и насиља и занемаривања у најтежем облику.

Просјачење дјеце најчешће је посљедица повреде већег броја права дјеце, на првом мјесту неадекватне родитељске бриге и неблаговремене реакције субјеката заштите дјеце. Дјеци затеченој у просјачењу треба обезбиједити услове за правилан раст и развој и за одрастање у условима у којима се поштује достојанство дјетета.

Зато је неопходно јачање сарадње свих субјеката заштите, заједно са невладиним сектором, а посебно са удружењима која се баве положајем ризичних група у друштву и њихово укључивање у изради превентивних програма и планова, како би се овај облик економске експлоатације дјеце смањио или спријечио.

Овај дан је прилика да се сви ми који водимо бригу о дјеци подсјетимо на важност подизања свијести јавности о економској експлоатацији дјеце, као и на обавезу пријављивања свих случајева економског искориштавања дјеце, јер питање просјачења дјеце захтијева много већу пажњу и координацију свих субјеката заштите.