ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Међународни дан превенције вршњачког насиља обиљежава се задње сриједе у мјесецу фебруару с циљем да се укаже на присутност проблема вршњачког насиља и његове посљедице на развој и одрастање дјетета, те потребу неопходне сарадње школа и родитеља у препознавању насилног понашања код дјеце и благовремене реакције у сваком појединачном случају.

Омбудсман за дјецу присуствовала је данас обиљежавању Међународног дана превенције вршњачког насиља у Средњошколском центру „Перо Слијепчевић" у Гацку.

Ученици су, у сарадњи са професорима, припремили  богат  програм  манифестације, а придружили су им се и  другари из Основне школе „Свети Сава"  Гацко, као и најмлађи из Дјечијег вртића Гацко, како би свако на свој начин показао како препознаје вршњачко насиље, како се бори против њега и како би на тај начин скренули пажњу на овај све присутнији проблем.

Манифестација је била пуна емоција и послала је снажну поруку да се игром, пјесмом и плесом, у доброј пријатељској атмосфери у школи, може борити против сваке врсте насиља.

Манифестацији су присуствовали бројни гости, представници општине, центра за социјални рад, просвјетни радници, родитељи и ђаци, а присутнима се обратила и омбудсман за дјецу Драгица Радовић.