ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Данас се широм свијета обиљежава Међународни дан сигурног интернета, а тема овогодишњег обиљежавања је „Стварај, поштуј и повежи се: Бољи интернет почиње са тобом". У Републици Српској, на иницијативу Омбудсмана за дјецу, овај дан се обиљежава протеклих седам година.

И ове године Омбудсман за дјецу ће, у сарадњи са младим савјетницима, одржати радионице у школама  с циљем промовисања сигурније и одговорније употребе интернета и мобилних уређаја међу дјецом и искористити прилику да дјецу подсјети на опасности које вребају на интернету, али и да их подсјети  да интернет може бити  корисно средство за размјену информација и садржаја, уколико се сигурно и паметно користи.

Међународни дан сигурног интернета је прилика да заједно укажемо на присутност модерних технологија у одрастању наше дјеце, али и да дјеци помогнемо да се у овом свијету правилно орјентишу, да избјегну опасности и ризике којима могу бити изложени, да заштите своја права и интересе и да уживају у реалном свијету.

Међународни дан сигурног интернета само је још један апел да се тема држи стално актуелном, ово нису лекције које се уче за данас и за оцјену, уче се за живот.