ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

У организацији Радио-телевизије Републике Српске данас је у Бањој Луци  одржан округли сто „Дјеца у медијима", са циљем отварање стручне дискусије и сазнања о начину и обиму заступљености дјеце у медијима, као и приступачности ТВ садржаја маргинализованим и рањивим категоријама дјеце.

Учесници округлог стола су били представници УНИЦЕФ БИХ, Save the Children, Републичког педагошког завода, Универзитета у Бањој Луци, Регулаторне агенције за комуникације, а испред институције Омбудсмана за дјецу Републике Српске присутним учесницима се обратила Драгица Радовић, омбудсман за дјецу.

У оквиру округлог стола разговарано је о томе да ли су дјеца адекватно заступљена у медијима, учешћу тема релевантних за дјецу и учешћу дјеце као стваралаца дјечијих програма, као и  доступности садржаја дјеци са инвалидитетом и потешкоћама у развоју.

Овом приликом представљена је и публикација „Медији у најбољем интересу дјетета: Преглед знања и искустава за креаторе медијских садржаја", која је недавно издата уз подршку УНИЦЕФ БИХ.

Сви учесници су се сложили да се приликом извјештавања о дјеци у медијима првенствено мора водити рачуна о најбољем интересу дјетета, али  и да је врло важно водити рачуна о праву  дјетета на мишљење, те да је у будућем периоду потребно израдити свеобухватну анализу дјечијих програма у БиХ, укључити стручну јавност у припрему дјечијих ТВ програма, као и  едуковати новинаре у области комуникације са дјецом у медијима, што су били и закључци данашњег округлог стола.