ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

У поводу Међународног дана људских права и кампање „16 дана активизма борбе против насиља над женама", омбудсман за дјецу упозорава, да су због насиља у породици, дјеца све чешће збринута у сигурној кући.

У Републици Српској, према подацима сигурних кућа, у периоду од 3 године, у сигурним кућама збринуто је 150 дјеце, 87 дјевојчица и 63 дјечака. Дјеца збринута у сигурној кући су свих узрасних доби, од 2 мјесеца до 18 година. Највећи број дјеце збринуте у сигурној кући је у узрасту до 4 године живота. Најчешће, дјеца су збринута у сигурној кући од 3 до 6 мјесеци, међутим, у једном броју случајева збрињавање у сигурној кући је продужено за још 6 мјесеци, а у изузетним ситуацијама и дуже од годину дана. Дјеца која су била збринута у сигурној кући протеком времена најчешће се враћају у кућу из које су дошла, а само у ријетким случајевима  збрињавају се у хранитељској породици или у дому. Сва дјеца су, прије збрињавања у сигурној кући, била жртве различитих облика насиља дужи временски период. Један број жена и дјеце користе услуге сигурне куће више пута.

Иако је Законом о заштити од насиља у породици утврђено да се учиниоцу насиља могу изрећи хитне мјере заштите, а које се односе на удаљење учиниоца насиља из стана или куће, такве мјере заштите се изричу врло ријетко, па је мајка са дјецом принуђена напустити породичну кућу, када дјеца долазе у потпуно нову средину, иду у нову школу.