ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У организацији Хуманитарне организације „Савез за дјецу, младе и породицу Републике Српске" у Центру за културу Бијељина одржано је предавање о превенцији вршњачког насиља.

Предавање је одржао један од најистакнутијих психотерапеута и предавача из те области на Балкану, доктор Зоран Миливојевић, аутор неколико уџбеника из психологије и књига о васпитању дјеце, које својим садржајем могу да помогну родитељима и васпитачима. Предавање је организовано за стручне раднике психологе, педагоге и социологе из средњих и основних школа у Бијељини, с акцентом на  вршњачко насиље и његову превенцију. Вршњачко насиље често оставља врло озбиљне посљедице на дјецу, а што даље представља велики проблем родитељима, образовним установам па тиме и друштвеној заједници.

Предавач је, на веома интересантан начин, објаснио потребу да дјеца у свом најранијем узрасту у породици буду социјализована и правилно припремљена за друштвене односе у својој околини и друштву, али и у школској средини. Дјеца која нису правилно припремљена и у свом раном узрасту нису довољно социјализована врло лако постају конфликтна, често су неспособна да трпе „осјећај досаде у школи", немогућност да остваре своје жеље доживљавају као напад на своју личност, несугласице са другарима доживљавају као непријатељске нападе, због чега прибјегавају разним врстама насиља који су најчешће изрази непријатељства и због чега се код дјеце јављају осјећаји презира и мржње, а што даље води у формирање група и подгрупа у разредима гдје се онда развија „психологију чопора".

С обзиром на чињеницу да све распрострањеније вршњачко насиље представља проблем и за ширу друштвену заједницу, потребно је код дјеце поред подизања свијести о правима подизати и свијест о обавезама, дужностима и о одговорности за понашање, а у образовноим установама тражити партнерска рјешења у односу родитељ - наставник, те  је потребно радити на такозваном споразуму између државе с једне стране и родитеља с друге стране ради јединственог и правилног наступа у социјализацији дјеце, а све ради превенције вршњачког насиља,  сматра др Милојевић.

Број заинтересованих на предавању, њихова питања и дискусија показали су потребу и оправданост организовања оваквих скупова и предавања.