ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Сваке године Међународни дан права дјетета повод је да се сви одрасли који раде с дјецом и за дјецу окупе и додатно покажу разумијевање права дјетета онако како је то прописано Конвенцијом о правима дјетета. Већ традиционално у Републици Српској се тим поводом, а у сарадњи Министарства просвјете и културе, Републичког педагошког завода и Омбудсмана за дјецу, распише конкурс за ученичке радове о правима дјетета и одреди школа домаћин централне манифестације. Ове године Централна манифестација одржана је у ОШ „Јован Дучић", Залужани, Бања Лука.

Већ на улазу у школско двориште дочекала нас је ученичка саобраћајна патрола, а дјеца су врло озбиљно водила госте кроз програм у којем су показали своја знања и таленте.

Након поздравних обраћања директорице школе, директора Републичког педагошког завода и Омбудсмана за дјецу, услиједио је програм у којем су ученици кроз пјесму, рецитовање и мудре ријечи показали како разумију своја права и шта очекују од одраслих. Публика их је награђивала аплаузима, а на крају програма додијељене су награде за најбоље постере/паное о правима дјетета који су пристигли на конкурс поводом Међународног дана права дјетета. Награђени панои изложени су у холу школу и изазвали су одушевљење публике која је још једном могла да се увјери да креативност, машта и групни рад ученика увијек дају најбоље резултате.

На конкурс је достављено  123 рада из 82 основне школе и 26 радова из исто толико средњих школа, а награде су обезбиједили и уручили:

Јавни фонд за дјечију заштиту прву награду, а ове године су је освојили Савјет ученика ЈУ ОШ „Радоје Домановић", Осјечани, Добој и Савјет ученика ЈУ Медицинска школа, Бања Лука.

Министарство просвјете и културе другу награду коју су однијели Савјет ученика ЈУ ОШ „Георгиус А. Папандреу", Александровац, Лакташи и Савјет ученика ЈУ СШЦ „Вук Караџић", Лопаре.

Министарство породице, омладине и спорта трећу награду коју су добили Савјет ученика ЈУ ОШ „Вук Караџић", Бијељина и Савјет ученика ЈУ СШЦ „Источна Илиџа", Источна Илиџа.