ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Представници Омбудсмана за дјецу ушли су у посљедњу седмицу реализације радионица „О твојим правима у твојој школи", а циљ данашњег путовања била је Основна школа „Козарац" у Козарцу. У управи школе изразили су задовољство посјетом те навели да школа има добре услове рада, да су кабинети хемије, биологије, информатике и музичког васпитања добро опремљени, столарија и гријање обновљени те се настава одвија без проблема. Што се тиче Савјета родитеља управа истиче да су активни, да имају иницијативу, те да с њима повремено реализују и радионице. Савјет ученика такође је активан и учествује у анализи учења и владања, организује хуманитарне акције и сл.

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?" реализована је за Савјет ученика и представнике одјељења. Одмах на почетку ученици су изјавили да су у школи и у Савјету ученика већ доста разговарали о насиљу. Зато је било лако одредити шта карактерише свако насиље, као и набројати врсте насиља. Према изјавама дјеце најприсутније је вербално и психичко насиље, али има и физичког. Добро су препознали да физичко и вербално насиље често упућују и на психичко насиље, а насиље на интернету најчешће се манифестује као вербално насиље.

Готово једногласно су изјавили да би насиље пријавили у школи, наставницима, педагогу,  психологу, директору који, како дјеца кажу, „знају све", а што говори да су у њима препознали особе од повјерења.