ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју, посјетио је Средњу школу „Никола Тесла" у Шамцу, и са ученицима одржао радионицу на тему „Да ли знамо шта је насиље?".

Радионици су присуствовали заинтересовани ђаци из свих одјељења. Са занимањем су саслушали уводно излагање о надлежностима и начину рада Институције, за коју су неки од ученика и од раније чули.  У разговору о насиљу, који је трајао дуже од два школска часа, успјешно су дефинисали основне појмове насиља, као и његове поједине облике. Истакли су да је вербално насиље веома изражено у свакодневном животу и да су увреде и псовке постали веома честа појава на коју се и не реагује.

Посебну пажњу су посветили све чешћој појави снимања сцена вршњачког  физичког насиља и постављању тих снимака на друштвне мреже путем интернета, а на којима се насиље редовно врши од стране групе насилника на једну жртву уз присуство посматрача који често подржавају насилнике, или су равнодушни према таквим сценама. Они разлоге за одсуство саосјећања и емпатије према жртвама и непружање помоћи виде у страху да исти не постану мета и нова жртва. Посебно је занимљив и њихов став да су данас дјеца од малих ногу изложена сценама насиља већ кроз цртане филмове, затим кроз неке игрице које играју на рачунарима, игране филмове, сцене насиља из разних емисија „забавног" програма на телевизији, те да све то може да утиче на схватање и прихватање насиља као на пожељан начин понашања.