ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Након дводневног тренинга који су чланови мРесурса реализовали на Бардачи, Народна скупштина Републике Српске данас је била домаћин 11. Конференције Мреже савјета ученика Републике Српске коју организује Омладински комуникативни центар Бања Лука, под покровитељством Министарства породице, омладине и спорта. Ученицима се посебно обратио предсједник Народне скупштине гдин Недјељко Чубриловић.

Ученике су поздравили и на њихова питања одговарали представници Народне скупштине, Министарства породице омладине и спорта, Вијећа народа, Републичког педагошког завода и Омбудсмана за дјецу.

Ове године било је много питања, а нека од њих односила су се на недостатак квалитетних уџбеника, неадекватно обављање практичне наставе, плаћање уписнине за дјецу из породица са четворо и више дјеце, израда кодекса облачења, недостатак сала за физичко васпитање... Чланови мРесурса показали су посебно интересовање да у сарадњи са Министарством просвјете и културе и Републичким педагошким заводом израде званичан документ ̋правилник" о раду савјета ученика.

С обзиром на озбиљност питања и заинтертесованост да се дође до одговарајућих рјешења предсједништво мРесурса доставиће закључке и питања свим представницима Народне скупштине и институција који су присуствовали Конференцији.