ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Представнице Омбудсмана за дјецу данас су посјетиле Електротехничку школу „Никола Тесла" једну од највећих средњих школа у Бањалуци у којој се у 32 одјељења образује скоро 900 ученика.

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је за чланове Савјета ученика и представнике одјељења од 1. до 3. разреда. Ученици су свјесни важности и улоге Савјета ученика и у свом плану имају бројне активности од оних хуманитарне природе до сарадње с другим средњим школама. Посебно су нагласили да на почеку сваке школске године за ученике првих разреда одрже радионицу о насиљу на интернету.

Током радионице дефинисано је насиље и његове врсте, а посебно је наглашено да свако насиље има намјеру да повриједи другу особу, а да се најтеже открива и пријављује психичко насиље. Што се тиче вербалног насиља сматрају да је присутно у свакодневном животу као уобичајен начин изражавања, те да га има много и на интернету.

Протокол о поступању у случајевима вршњачког насиља и Протокол о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце нису им познати, па смо предложили да једна од активности Савјета ученика буде управо упознавање с протоколима како би ученици знали шта се очекује од школе и других надлежних институција у превенцији и поступању у случајевима насиља.