ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У наставку активности „О твојим правима у твојој школи", представница Омбудсмана за дјецу РС, канцеларија у Фочи, посјетила је ОШ „Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву.

У разговору са управом школе, сазнали смо да ову установу тренутно похађа 984 ученика, распоређених у 44 одјељења, а настава је организована у двије смјене. Број ученика није смањен у односу на претходну школску годину, али је формирано једно цијело одјељење првог разреда са израженим артикулационим сметњама, па истичу потребу за ангажовањем логопеда у школи. Школска зграда је нова, функционална, уредна са видљивом бригом запослених о добром и угодном боравку ученика у овој васпитно-образовној установи.

Радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је у једном одјељењу В разреда. Ученици су исказали заинтересованост и за рад институције Омбудсмана за дјецу и за теме о њиховим правима, а у разговору о насиљу над дјецом испољили су способност за интерактивни рад и препознавање појединих облика насиља. Насилног понашања нема у њиховој школи, осим можда вербалног, а с обзиром на узраст не проводе пуно времена на интернету, већина нема  ни профиле на друштвеним мрежама, тако да нису свјесни опасности од неопрезног кориштења друштвених мрежа. Немају сазња о насиљу над дјецом у школи, некој породици, или окружењу, али би о томе разговарали са родитељима и школским педагогом.

Захвалили су се представници Институције за посјету, јер су како кажу пуно научили о својим правима.