ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Уз саму обалу прелијепе Уне смјестила се Основна школа „Вук Караџић" у Новом Граду коју су данас посјетили представници Омбудсмана за дјецу како би наставили активности из циклуса „О твојим правима у твојој школи". Разговор са управом отворио је многе теме као што су сарадња с родитељима, с локалном заједницом, рад Савјета ученика, услови рада у школи, број ученика, превоз и многе друге. Посебно нас је заинтересовао податак да је у школи организована Ђачка задруга која је повезана с радом Савјета ученика и секцијама, а једна од њихових активности је била организовање концерта на којем су донирана средства за ексукрзију деветих разреда.

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је са једним одјељењем деветог разреда. Ученици су врло пажљиво слушали, али се нису нимало устручавали да о свим питањима дају своју мишљење. Препознали су све врсте насиља и лако одредили њихове карактеристике, те закључили да у њиховој средини нема забрињавајућих случајева насиља.

С обзиром да је разговор вођен не само о препознавању насиља и његовој превенцији и пријављивању, ученици су проговорили о наставним методама, о односима ученика и наставника и изради кодекса понашања. Представници Институције пред собом су имали озбиљне саговорнике, који су показали да у школи не уче само градиво него и како да посматрају и анализирају свијет око себе и остварују своје право на изражавање мишљења и учешће у свим активностима које их се тичу.