ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

У наставку активности О твојим правима у твојој школи, представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије Добој посјетио је ОШ „Алекса Шантић" у Вукосављу.

У разговору са педагогом школе сазнали смо да је школа основана 1996. године и да заједно са четири подручне школе има 304 ученика. Нажалост и у овој школи се сусрећу са смањењем броја ученика из године у годину. Поред редовне наставе ученици учествују у раду разних секција, а изван школе највише времена посвећују спорту и међусобном дружењу.

На радионици на тему „Да ли знамо шта је насиље?", која је организована за ученике деветог разред, разговарало се о одредбама Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце и о основним појмовима и облицима насиља. Једна група ученика похвалила се завидним познавањем права из Конвенције о правима дјетета и познавањем врста насиља. Показали су интересовање за рад Институције, занимало их је како је институција Омбудсмана организована, како поступа, како и коме могу да се обрате у случају да им то затреба.

Истакли су да би вољели да се оваква или слична радионица поново организује.