ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Радионица из циклуса радионица „О твојим правима у твојој школи" данас је организована у ОШ „Петар II Петровић Његош" у Билећи, у којој је представницу Омбудсмана за дјецу РС затекла весела атмосфера. Ученици су искористили лијеп јесењи дан да се друже и играју у дворишту школе на великом школском одмору.
Хол школе препун је дјечијих ликовних и литерарних радова, а све одише чистоћом и дјечијим осмјесима.

У разговору са директором школе сазнали смо да ову школску годину похађа укупно 492 ученика, што је мање у односу на прошлу, па је и у овој школи присутна тенденција опадања броја ученика. Школа има све услове за несметано одвијање наставних и ваннаставних активности. Ове године организовали су продужени боравак за ученике прва три разреда, на задовољство и родитеља и ученика, јер у том периоду ученици могу урадити домаћи задатак и бавити се креативним радом.

Радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је у једном одјељењу VIII разреда, а то је  уједно била и прилика да се ученици упознају са начином рада институције Омбудсмана за дјецу РС, стекну сазнања о Протоколу о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце, и изнесу своје мишљење о појави насиља над дјецом и облицима насилног понашања. Поносни су што у њиховој средини, како кажу, нема насиља, осим, можда вербалног, а  требало је мало времена да схвате шта је психичко насиље, јер је овај облик насилног понашања тешко препознати. Истичу да насиље путем интернета може бити опасно, а они нису имали лоша искуства са употребом друштвених мрежа.

Дјеца су задовољна оваквим начином рада и стицања нових знања, па су упутили позив представницима институције да их поново посјете.