ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Посјетом представника Омбудсмана за дјецу из канцеларије Добој Средњошколском центру „Михаило Петровић-Алас" у Угљевику, настављене су активности „О твојим правима у твојој школи".

У разговору са руководсвом школе сазнали смо да је школа модерно опремљена и да ученици имају веома добре услове за наставу, учење и обављање практичне наставе, али и за ваннаставне активности.

У радном дијелу посјете, са будућим машинским техничарима, организована је радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?". Ученицима је представљена Институција, њене надлежности и начин рада, а један број ученика већ је имао сазнања и о теми и о Институцији, јер су на оваквим радионицама учествовали у основној школи. За тему о насиљу ученици су показали заинтересованост; разговарало се о појави, узроцима и врстама насиља. Сматрају да највише има физичког, вербалног и психичког насиља. Спомињали су примјере са којима су се сусретали и у отвореном разговору износили своје ставове о насиљу али и о превентивном дјеловању, спречавању насиља и о заштити жртава насиља.