DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Osnovna škola „Jevrem Stanković" u mjestu Čečava, danas je bila domaćin predstavniku Ombudsmana za djecu iz kancelarije u Doboju. Gostoprimljivi domaćini škole, koja u svom prostoru njeguje pravi mali etno muzej, s ponosom i zadovoljstvom su istakli dugu tradiciju opismenjavanja u tom mjestu, koje datira još od davne 1882. godine kada je sveštenik Jevrem Stanković u Čečavi svojim zalaganjem i radom stvorio prvu školu i u njoj bio prvi učitelj. Zbirka ukusno uređenog školskog muzeja sadrži mnogo vrijednih predmeta koje su marljivi radnici i učenici škole skupili, koji svjedoče o tome kako su ljudi živjeli i čime su se koristili u prošlosti.

Nažalost i u ovoj školi se osjeća problem sve manjeg broja djece koja se upisuju u prvi razred, a rukovodstvo škole je sa zabrinutošću istaklo da ovu školu sa dvije područne škole trenutno pohađa samo 196 učenika.

Radionica na temu „Da li znamo šta je nasilje?" održana je sa učenicima prvog odjeljenja devetog razreda, koji su se pohvalili da su na časovima odjeljenjske nastave razgovarali o temi nasilja. U otvorenom i veselom druženju i razgovoru zajednički smo odredili pojam, obilježja i vrste nasilja, a učenici smatraju da u njihovoj sredini nema mnogo nasilja, jer se tu svi međusobno dobro poznaju, poštuju i rado se druže.

Na kraju su istakli da su i naučili nešto novo i da bi rado ponovo prisustovali sličnoj radionici.