ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Основна школа „Јеврем Станковић" у мјесту Чечава, данас је била домаћин представнику Омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју. Гостопримљиви домаћини школе, која у свом простору његује прави мали етно музеј, с поносом и задовољством су истакли дугу традицију описмењавања у том мјесту, које датира још од давне 1882. године када је свештеник Јеврем Станковић у Чечави својим залагањем и радом створио прву школу и у њој био први учитељ. Збирка укусно уређеног школског музеја садржи много вриједних предмета које су марљиви радници и ученици школе скупили, који свједоче о томе како су људи живјели и чиме су се користили у прошлости.

Нажалост и у овој школи се осјећа проблем све мањег броја дјеце која се уписују у први разред, а руководство школе је са забринутошћу истакло да ову школу са двије подручне школе трeнутно похађа само 196 ученика.

Радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је са ученицима првог одјељења деветог разреда, који су се похвалили да су на часовима одјељењске наставе разговарали о теми насиља. У отвореном и веселом дружењу и разговору заједнички смо одредили појам, обиљежја и врсте насиља, а ученици сматрају да у њиховој средини нема много насиља, јер се ту сви међусобно добро познају, поштују и радо се друже.

На крају су истакли да су и научили нешто ново и да би радо поново присустовали сличној радионици.