ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Поводом обиљежавања Дјечије недјеље и кампање коју проводи Save the Children под називом „Свако дијете, без изузетка", у организацији Удружења „Нова Генерација" и Save the Children, у Бањалуци је данас одржан округли сто на тему „Предшколско образовање за маргинализоване групе", којем су, поред представника Омбудсмана за дјецу Републике Српске, присуствовали  и представници Центра за социјални рад Бања Лука, Омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине, Друштва психолога Републике Српске и Удружења самохраних родитеља „Понос" Бања Лука.

Циљ округлог стола је био да се представи рад Дневног центра за дјецу Удружења „Нова Генерација" и да се расправи о тренутној ситуацији приступа предшколском образовању за сву дјецу. Посебан нагласак је стављен на маргинализовану категорију дјеце, дјецу која живе на великој удаљености од најближих установа за предшколско образовање, дјецу која су у тешкој социјалној ситуацији, као и све категорије дјеце којима је из било којег разлога отежано или онемогућено похађање установа за предшколско образовање. 

Представљени су и резултати рада Дневног центра за дјецу Удружења „Нова Генерација" у којем тренутно борави 52 дјеце корисника услуга центра.

Учесници су се сложили  да је потребно активније ангажовање на омогућавању приступа предшколском образовању за све категорије дјеце, посебно маргинализоване категорије дјеце, од стране надлежних институција,  те да је у наредном периоду неопходно сачинити смјернице за рјешавање овог проблема.