ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

У наставку активности  „О твојим правима у твојој школи" представница Омбудсмана за дјецу канцеларија у Фочи, посјетила је СШЦ у Рудом, гдје је разговарала са директором школе и сазнала да ова васпитно-образовна установа испуњава све услове за несметано одвијање наставног плана и програма, али да је основни проблем смањење броја ученика у односу на претходну школску годину, а тренутно ову школу похађа укупно 130 ученика.  

Радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?"  одржана је за једно одјељење првог разреда Гимназије. Након што им је представљена УН Конвенција о правима дјетета, као и  Протокол о  поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце, ученици су отворено  разговарали. Није им непозната тема о насиљу над дјецом, а кажу да они нису у својој средини препознали неки од облика насиља. 

Током радионице, ученици су ипак истакли да је од свих облика насиља над дјецом психичко насиље можда најопасније, јер га је тешко препознати. Ако би имали сазнања да је неко дијете жртва било којег облика насиља о томе би разговарали са педагогом школе или са неким професором. Ова констатиција говори о повјерењу и отворености стручне службе и наставног особља за све проблем с којима би се дјеца могла суочити.