ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Едукација дјеце о њиховим правима редовна је активност Омбудсмана за дјецу, коју сваке године представници Институције реализују у основним и средњим школама. Ове године активности су започеле посјетом Основној школи  „Петар Кочић" у Шибовској гдје је радионица „Да ли знамо шта је насиље?" реализована за једно одјељење деветог разреда и представнике Савјета ученика.

Ученици су отворено разговарали о насиљу и добро препознавали његове облике што и није необично с обзиром да су рекли да су о овој теми разговарали на часовима одјељењске заједнице. По њиховој оцјени у њиховој средини нема насиља, а када би га било пријавили би га родитељима, наставницима, педагогу и полицији. Насиље путем интернета дјеци је познато, али не виде опасност у великом броју фејсбук пријатеља које имају. Зато им је скренута пажња да њихове објаве и фотографије чим се нађу на интернету више нису само њихове. 

У разговору с управом школе сазнали смо да школу похађа 218 ученика, те да је број дјеце сваке године све мањи. Наставно особље је стручно, а рад с дјецом у малој школи има своје предности, јер се сваком дјетету може посветити дужна пажња. У управи нам је потврђено да случајева насиља немају, те да извјештаје редовно достављају ресорном Министарству.