ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Школско звоно ће у свим основним и средњим школама 1. септембра огласити почетак нове школске године. 

Сваки почетак нове школске године пред родитељима иста брига - како ће за своје школарце обезбиједити потребне књиге и школски прибор, нову тренерку, патике.

Ученици са нестрпљењем очекују почетак нове школске године, радују се сусрету с друговима, наставницима и брину да ли ће одговорити изазовима које нови разред поставља пред њих. Новој школској години посебно се радују они најмлађи, који ће први пут сјести у школске клупе. То је посебан дан и за њих и за цијелу породицу. Поносни на нови почетак, своју прву школску торбу, радују се првом учитељу, новим друговима, пуни су очекивања и требају подршку и родитеља и учитеља, да њихов први сусрет са школом на најбољи начин обиљежи нови и најљепши период у њиховом одрастању.

На свим запосленим у образовном систему је обавеза да у датим условима учине максимално могуће да се свако дијете, и сваки дан, у школи осјећа прихваћеним и једнако вриједним, да зна да има подршку и да је успјех у школи само резултат марљивог рада,  да развије животне вјештине, способности учења, самопоштовање и самопоуздање, јер школа је, прије свега, васпитна установа која има изузетно важну улогу у социо-емоционалном развоју дјетета. Посебно је важан партнерски однос родитеља и школе, који се заснива на сталној сарадњи, међусобном уважавању и повјерењу, који доприноси успјеху сваког ученика, који оснажује и подстиче дијете и који је одговор на потребе дјеце и њихов најбољи интерес.

Дјеци, родитељима и свим запосленим у васпитно-образовним установама желим срећан почетак и успјешну нову школску годину.

Омбудсман за дјецу

Нада Граховац