ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У организацији Савеза удружења стручних радника социјалне дјелатности Републике Српске уз подршку ОСЦЕ, у Теслићу је од 12-14. јуна 2017. године одржан семинар-стручни скуп „Дани социјалне, породичне и дјечије заштите", на којем су представници свих релевантних институција разматрали питања која делегирају стручни радници запослени у установама социјалне дјелатности, презентовани су примјери добре праксе, али и примјери поступања центара која доводе у питање најбољи интерес дјетета.

Омбудсман за дјецу Нада Граховац посебно је указала да различито поступање центара за социјални рад доводи у питање остваривање права дјеце и њихов најбољи интерес, посебно везано за адекватно збрињавање дјеце без родитељског старања, те на потребу измјена Породичног закона.

Семинару су поред запослених у службама социјалне заштите присуствовали и представници ресорног министарства, предсједник Асоцијације социјалних радника Србије и Федерације БиХ, професори Факултета политичких наука Бања Лука, а заједничка оцјена свих учесника је да примјена професионалних стандарда и законом дефинисане процедуре поступања у центрима за социјални рад немају алтернативу и да се и активности Савеза морају усмјерити у том правцу.