ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

У оквиру пројекта „Традиција и иновација", Музеј Републике Српске био је организатор Округлог стола „Школе, предшколске установе и Музеј - сарадници у васпитању и образовању". Циљ округлог стола био је изношење примјера добре праксе, али и проблема с којима се сусрећу педагошке службе музеја у региону. Своја богата искуства изнијели су учесници, музејски педагози из Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, Србије, Словеније и Хрватске који су у свом раду на врло сличан начин остваривали сарадњу с дјецом, отварајући тако музејске просторе за васпитање и образовање изван учионица, али и креативно кориштење слободног времена, стварање свијести о његовању традиције, те грађење културних навика.

Музеј Републике Српске међу бројним активностима истакао је и сарадњу коју већ годинама остварује са Омбудсманом за дјецу, посебно у обиљежавању Дјечије недјеље, која је постала већ традиционално креативно дружење и учење с предшколцима у простору Музеја.

Округлом столу присуствовали су и представници школа и установа које сарађују с Музејем, као и представница Омбудсмана за дјецу.