ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Поводом 4. јуна Међународног дана недужне дјеце жртава злостављања, у Фочи је данас у организацији ЈЗУ Универзитетска болница Фоча, Центар за злостављању и занемарену дјецу и Омбудсмана за дјецу РС, одржан округли сто на тему „Заштита права дјеце и борба против насиља над дјецом".

У раду округлог стола учествовали су представници основних и средњих школа, центара за социјални рад општина Фоча, Н.Горажде, Требиња, Билеће, Гацко, Рудо, Чајниче, Рогатица, Калиновик и Вишеград као и представници МУП РС ПУ Фоча и Требиње.

Учеснике округлог стола поздравио је декан Медицинског факултета у Фочи проф. Милан Кулић, министрица Министарства породице, омладине и спорта др Јасмина Давидовић, др Дејан Бокоњић и омбудсман за дјецу РС др Нада Граховац.

Омбудсман за дјецу РС присутне је упознала са извјештајем Институције о насиљу над дјецом и новостима о измјенама Кривичног и Породичног закона, као и о појединим случајевима насиља над дјецом. Учесницима округлог стола представљен је и Извјештај о раду Центра за злостављану и занемарену дјецу, те карактеристични случајеви за које постоје озбиљне индиције да су дјеца жртве различитих облика насиља. Представници школа и центара за социјални рад изнијели су проблеме с којима се суочавају у ситуацији кад је извршено насиље над дјететом.

Заједничка је оцјена да је насиље над дјецом озбиљан друштвени проблем коме се мора посветити посебна пажња и који захтијева ангажовање свих учесника на досљедној примјени Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјетета.