ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Омбудсман за дјецу у сарадњи са World Vision БиХ учествовао је на Сајму за дјецу и породицу који је и ове године окупио велики број излагача и привукао пажњу дјеце и одраслих нудећи бројне садржаје.

С обзиром на досадашња добра искуства која је Институција имала у ранијем учешћу на Сајму, ове године реализовано је низ активности у које су се укључила и дјеца и одрасли посјетиоци Сајма.

У суботу је у Креативном кутку реализована едукативно-креативна радионица „Сајам дјечијих права" у којој су учествовали ученици из ОШ „Станко Ракита˝ Врбања, ОШ „Војислав Илић˝Крупа на Врбасу, ОШ „Милан Ракић˝ Карановац, ОШ „Бранислав Нушић˝ Српске Топлице којима су се придружила и друга заинтересована дјеца. У врло ведрој и надахнутој атмосфери дјеца су израђавила магнете са порукама о правима дјетета која, судећи по машти с којом су писана и украшавана, заиста добро познају.

На штанду Институције, посјетиоци су се информисали о надлежностима Омбудсмана за дјецу и раду World Vision, правима дјетета уопште, али и бројним појединачним правима. У неформалном разговору посјетиоци су преносили своја искуства и сазнања о бројним питањима везано за едукацију дјеце о неким темама у школи, о вршњачком насиљу, о правима дјеце с потешкоћама у развоју, о проблемима дјеце чији су родитељи незапослени. Ове године највећи број одраслих интересовао се за могућност заштите дјеце на интернету, а посебно су упозоравали на све чешћу употребу вибера код дјеце.

Дјеца свих узраста из Бањалуке, Теслића, Котор Вароши, Челинца, Приједора прилазила су штанду привучена промотивним постерима и показала интерес за Конвенцију о правима дјетета, али и заштиту њихових права на интернету. И дјеца и одрасли врло су спремно учествовали у кратком квизу „Препознај насиље" у којем је требало да препознају врсте насиља, али су коментарисали да у неким школама још увијек нема довољно разговора о тако важној теми.

Сајам за дјецу и породицу показао је да је оваква манифестација добродошла и да сви који раде с дјецом и за дјецу и на овај начин имају могућност промовисати не само свој рад, него и размијенити искуства чиме се доприноси бољем разумијевању права и потреба сваког дјетета.