ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Поводом Међународног дана породице у Бањалуци је 17.05.2017. године у организацију Омбудсмана за дјецу и Министарства породице, омладине и спорта, уз подршку Save the Children, одржан округли сто „Насиље није рјешење". Циљ округлог стола коме су присуствовали представници надлежних институција и невладиног сектора био је указати на право дјетета на заштиту од сваког облика насиља, злостављања и занемаривања укључујући и физичко кажњавање дјеце и обавезу надлежних институција да предузиму све потребне мјере да дјеца то право и остваре.

Уводничари на тему били су проф. др Сања Радетић Ловрић - Физичко кажњавање дјеце;(не) васпитање или насиље?, Александра Штрбац - Физичко кажњавање дјеце посматрано из угла васпитно образовног система, др Нада Граховац - Промоција и подршка позитивном родитељству.

Заједничка оцјена свих учесника је да се активности истовремено морају водити у три подручја: правна реформа, измјене Породичног закона и посебно, реформа политика, нарочито програми превенције и програми промоције и подршке позитивном родитељству и подизању нивоа свијести, како би се отклонила оправдања и разлози физичком кажњавању дјеце.