ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Међународни дан породице обиљежава се са циљем афирмације породице и породичних вриједности, заштите породице као основне јединице друштва и подизања свијести о проблемима и питањима породице.

Породица је најважнија за развој и одрастање сваког дјетета, зато и дјеца која немају родитеље опет требају породицу. Нажалост, хранитељство и усвојење још увијек нису у довољној мјери афирмисани ни кориштени.

Бројни проблеми са којима се сусреће породица данас, директно се одражавају на дјецу и остваривање њихових права и они, посебно, долазе до изражаја у поступцима развода брака којих је, нажалост, све више.

Истовремено, економска ситуација у којој се налази породица данас, која директно утиче на економску стабилност породице, узрокује бројне проблеме који носе ризике који се односе на задовољавање основних потреба дјетета, развојних потреба дјетета или потребе дјетета за социјалном интеграцијом. Ништа не може и не смије бити разлог да дијете не упише основну школу или да је напусти.

Нажалост, све је присутније и насиље над дјецом у породици. У периоду задње 3 године у сигурним кућама је било збринуто 155 дјеце у узрасној доби од 2 мјесеца до 18 година. Иако је Законом утврђено да се починиоцу насиља може изрећи хитна заштитна мјера - удаљење из стана или куће, такве заштитне мјере се углавном не изричу, па су дјеца принуђена напустити кућу, долазе у потпуно нову средину, иду у нову школу и протеком времена поново се враћају у кућу из које су дошли.

Заштита породице захтијева свеобухватан приступ - системска рјешења заснована на стратешким документима, са дефинисаним политикама у различитим ресорима, са плановима и роковима дјеловања и носиоцима тих активности.

У поводу Међународног дана породице, у циљу промоције и подршке одговорном родитељству, Омбудсман за дјецу и Министарство породице, омладине и спорта, уз подршку Save the Children, дана 17.маја 2017. организују округли сто „Насиље није рјешење".