ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

У организацији Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ, уз подршку Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, у Неуму је одржана Трећа годишња конференција о стању људских права у Босни и Херцеговини, у чијем раду су учествовали представници огана законодавне и извршне власти БиХ, ентитета, међународних институција које дјелују у БиХ, Омбудсмена за људска права БиХ, Омбудсмана за дјецу Републике Српске и невладиних организација.

Учеснике су поздравили Борислав Бојић, предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ, Debbie Kohner, генерална секретарка Европске мреже националних институција за људска права (ЕННХРИ) и Јасна Добрицик, замјеница директора Одјела за људску димензију Мисије ОСЦЕ у БиХ.

Први дан Конференције разговарало се о напретку у реализацији закључака са претходних конференција, новим изазовима на путу остваривања људских права и слобода, као и о изради програма за сузбијање дискриминације у БиХ, док је други дан у раду Конференције  корупција истакнута као један од најозбиљнијих проблема на путу успостављања и реализације владавине права, демократије и људских права. Присутни су упознати и с информацијом о најновијим дешавањима у области људских права у БиХ с аспекта давања одговора на упитник ЕУ.

На крају дводневне Конференције учесницима је презентован Нацрт закључака који ће бити разматран и коначно усвојен на сједници Заједничке комисије за људска права.