ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

У организацији ОШ „Свети Сава", у Добоју је данас одржан округли сто на тему „Дјеца са Дауновим синдромом и аутизмом у инклузији". Поред руководства и представника организатора, у раду округлог стола учествовали су педагози и психолози основних школа са подручја Добоја, представници Центра за ментално здравље Добој, Републичког педагошког завода Подручна јединица Добој, представници Центра за социјални рад Добој као и родитељи ученика који имају развојне потешкоће а похађају инклузивну наставу.

У уводном обраћању, логопед ОШ „Свети Сава" упознала је присутне са активностима школе као и са основним карактеристикама дјеце са Дауновим синдромом и аутизмом. Након уводног излагања, учитељице које у разреду имају дјецу са сметњама у развоју изнијеле су своја искуства из праксе, а затим је услиједила дискусија којој су допринијели сви учесници. Једно од питања која су разматрана била је сарадња школе и првостепене комисије на подручју града у процесу процјене дјеце са сметњама у развоју и предлагања наставног плана и програма за њих. Истакнута је потреба да се припреми униформан образац или израде смјернице за припрему извјештаја школа према Комисији, да би се на најбољи могући начин извршила процјена која ће омогућити оптималан напредак дјетета у школском систему и бити у његовом најбољем интересу. Поред осталог истакнута је и потреба стручног усавршавања наставног особља, те је договорена конкретна сарадња школа и Центра за ментално здравље.

У раду округлог стола учествовала је и представница Омбудсмана за дјецу из канцеларије Добој.

Округли сто „Дјеца са Дауновим синдромом и аутизмом у инклузији" организован је поводом Европског дана логопеда (6.март), Међународног дана особа са Дауновим синдромом (21.март) и Свјетског дана аутизма (2.април).