ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Као резултат едукације за вршњачке едукаторе, која је у области превенције породичног и вршњачког насиља, у организацији Омбудсмана за дјецу, уз подршку Министарства породице, омладине и спорта, одржана у децембру 2016. године, млади савјетници омбудсмана за дјецу Републике Српске из Добоја започели су активности одржавања радионица у средњим школама. Данас су одржали радионицу у четвртом одјељењу првог разреда Гимназије „Јован Дучић" у Добоју.

Млади савјетници Јована Павловић, Вања Пашалић, Драгослав Цвијановић и Милош Вујичић, успјели су да направе конструктивну и ведру атмосферу, која је допринијела да се о теми насиља над дјецом и превенцији насиља говори отворено, да ученици активно учествују у дефинисању насиља, да се разговара о узроцима и начину његовог препознавања и превенције. Посебна пажња посвећена је теми вршњачког насиља.

Учесници су вршњачку радионицу и интерактивни метод рада оцјенили позитивно и сложили се да су размјењујући искуства и знања, уз помоћ својих вршњака - едукатора доста научили.