DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Kao rezultat edukacije za vršnjačke edukatore, koja je u oblasti prevencije porodičnog i vršnjačkog nasilja, u organizaciji Ombudsmana za djecu, uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta, održana u decembru 2016. godine, mladi savjetnici ombudsmana za djecu Republike Srpske iz Doboja započeli su aktivnosti održavanja radionica u srednjim školama. Danas su održali radionicu u četvrtom odjeljenju prvog razreda Gimnazije „Jovan Dučić" u Doboju.

Mladi savjetnici Jovana Pavlović, Vanja Pašalić, Dragoslav Cvijanović i Miloš Vujičić, uspjeli su da naprave konstruktivnu i vedru atmosferu, koja je doprinijela da se o temi nasilja nad djecom i prevenciji nasilja govori otvoreno, da učenici aktivno učestvuju u definisanju nasilja, da se razgovara o uzrocima i načinu njegovog prepoznavanja i prevencije. Posebna pažnja posvećena je temi vršnjačkog nasilja.

Učesnici su vršnjačku radionicu i interaktivni metod rada ocjenili pozitivno i složili se da su razmjenjujući iskustva i znanja, uz pomoć svojih vršnjaka - edukatora dosta naučili.