ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

У Добоју је обиљежен 21. март, Међународни дан особа с Down синдромом. Циљ организације је информисање наших суграђана и развијање свијести и разумијевања, како би се поштовала права ове дјеце и особа и побољшао њихов положај у заједници. Ове године организоване су активности под називом „Дан веселих чарапица" у просторијама Фондације Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју у Добоју.

У заједничкој организацији су учествовали: Удружење за помоћ дјеци са посебним потребама, Добој, дјеца која посјећују Центар за дјецу и омладину са сметњам у развоју у Добоју, ученици Основне школе ОШ „Вук Стефановић Караџић", дјеца из програма за предшколску интеграцију и социјалну инклузију „Кутак за дјецу" и представници Омбудсмана за дјецу Републике Српске из канцеларије Добој.

Симбол Међународног дана особа с Down синдромом су шарене чарапе, јер их особе с овим синдромом не могу упарити. Ношењем шарених чарапа показује се подршка борби особа с Down синдромом за успјешну социјализацију и интеграцију у друштво. Down синдром је генетски поремећај изазван присутношћу једног кромозома вишка, на 21. пару кромозома, гдје се умјесто 2 налазе 3 кромозома. Тај поремећај спријечава нормалан физички и ментални развој дјетета, а може се појавити у било којој породици, без обзира на здравље родитеља или начин живота.