ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

На позив ученика трећих разреда ОШ „Доситеј Обрадовић"  представници Омбудсмана за дјецу одржали су  радионице о сигурном кориштењу интернета за три одјељења.

У разговору с дјецом сазнали смо да готово сви имају рачунаре и знају их користити, а мобилни телефони и употреба wибера свима су познати. Управо у том смјеру текле су радионице чији је циљ био упоредити ситуације из стварног живота са ситуацијама које могу имати при кориштењу мобилних телефона и интернета. С обзиром на узраст, дјеца су показала да у стварном животу углавном не комуницирају са непознатим особама, али путем телефона једном броју ученика није сметало што не познају особу која је упутила позив, па би с њом разговорали. Интернет је кроз игру приказан и као мрежа у којој дјеца могу добити корисне информације, што им је било посебно интересантно.

Лакоћа с којом су основци прихватили интерактивну методу показала је не само шта им је потребно како би било сигурни на интернету, него и како реагују, одлучују, колико су отворени, колико спремни за сарадњу и ангажовање. Овај вид сарадње с дјецом млађег узраста донио је нова сазнања и искуства и њиховим учитељицама и представницима Институције.